خانه > آشپزی > مطنجن گوشت گوسفند

مطنجن گوشت گوسفند

مطنجن ( به ضم میم و فتح طا و جیم ) آنگونه که در لغت نامه ی مرحوم دهخدا آمده ” نوعی از خورش است. قسمی خورش که از گوشت و رب و مغز گردو و آلو کنند. خورشی است که از گوشت و پیاز سرخ کرده و مغز گردکان و آلو و گوجه ٔ برغانی کنند و چاشنی از شکر و قند زنند.” حال آنکه عمو نجف در کتاب مستطاب خود زیرفصل “خورش های صفوی” چندان ترکیب همانندی با آنچه ذکر شده ننوشته. با این حال دستوری داده که نتیجه اش بس لذیذ است. درست و بخورید و کیفور شوید شدید. خیلی هم ساده است.

مواد لازم

گوشت گوسفند، گردویی – 1 کیلو

پیاز، حلقه حلقه – 3،4 عدد

سیر، کوبیده، 4،5 پر

ماست، چکیده – نیم پیمانه

سرکه انگور – نیم پیمانه

کره – 3،4 گردو

زعفران

نمک و فلفل

روش تهیه

تذکر1: عمو نجف به نقل از کتاب “آشپزی در دوره صفوی” و در ” صفت قلیه” آورده که قدیما گوشت خرد کرده را نمکی می پاشیدند و 1 ساعتی می خواباندند که البته باعث جمع شدن بافت گوشت و راه افتادن خونابه ی آن میشود و مقداری مزه و کیفیت خود را از دست میدهد. ما هم که به اندازه ی کافی بابت این جنگ داخلی لیبی و این همه کشت و کشتار بی اعصاب شده بودیم ( هر چند داره تموم میشه، اما بالاخره مردم وایسادن جلوی هم و دارن به هم تیر میزنن !! ) و اصلا چنین کاری نکردیم. پس کلا این هم یک دلیل که من همونجوری که درست کردم و می تونم مزه اش را توصیه کنم می نویسم. ضمن اینکه هر کی خواست می تونه به صفحه ی 883 کتاب مستطاب مراجعه کنه.

تذکر2: مقدار مواد لازم مطابق کتاب آمده و کفاف 6-7 نفر را میده. بدیهی است که مجبور نیستین این همه درست کنید.

گفته شده که گوشت را در دیگ بپزید که من متاسفانه ( با عرض معذرت از جامعه ی دوست داران غذا درست کردن نیمه وقت و هراز گاهی) در زودپز درست کردم ( خدا منو ببخشه ). خلاصه که گوشت را بندازین تو زودپز و یه پیاز کوچیک 4قاچ کنید و اونم بندازین اون تو. در بسته و خلاص. حدود 1 ساعت. در دستور اصلی آمده که گوشت 2 ساعت در دیگ بپزد، تا جایی که له نشود. پس بپایین له نشه جوری که چنگال میزنی وا نره. گوشت را از دیگ درآورده و کنار بذارین. این مرحله اول. در ضمن اگه فکر می کنید گوشت گوسفند چربه و دوست ندارین جای نگرانی نیست.

پیاز را در یک ظرف جدا و در کره تفت بدین. حالا هر چقدر که دوست دارین. داستان اینه که پیاز بعد از اتمام غذا باید بیاد روی گوشت و قرار نیست باهاش در ابتدا مخلوط بشه. حلقه حلقه کردن فراموش نشه که کلی می چسبه.

اندکی زعفران را در یه ذره آبجوش حل کنید و با ماست چکیده مخلوط کنید. چکیده باشه لطفا. چون باید سفت باشه. ماست را روی گوشت بریزید و زیر و رو کنید.

یه ذره دیگه کره بردارید و گوشت را در آن تفت بدین تا سرخ بشه. سیر و سرکه را اضافه کنید و روی آتش ملایم ادامه بدین تا به روغن بشینه.

پیاز سرخ شده را روی گوشت بپاشید و با نون میل کنید.

منبع: کتاب مستطاب آشپزی از سیر تا پیاز. نشر کارنامه. صفحه 883

Advertisements
دسته‌ها:آشپزی
  1. هنوز دیدگاهی داده نشده است.
  1. No trackbacks yet.

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: